Primul implant în creierul unui om de la Neuralink a avut o defecțiune: Cum a reacționat Elon Musk

de: Andrei Simion
13 05. 2024

O actualizare de la Neuralink privind primul implant de creier la om a relevat că studiul nu a fost lipsit de obstacole – o parte din sistemul de electrozi ultra-subțiri ai implantului a întâmpinat o problemă.

Probleme la Neuralink

Dispozitivul N1 a fost implantat chirurgical în creierul lui Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, mai devreme în acest an, ca parte a obiectivului companiei de a crea o interfață creier-computer capabilă să permită oamenilor să controleze dispozitivele doar cu mintea.

Implantul în sine constă din peste o mie de electrozi combinați în 64 de „fire” mai subțiri decât un fir de păr uman, concepute pentru a canaliza semnalele de la neuronii creierului. Firele flexibile au fost atașate chirurgical de un robot la cortexul motor al creierului, regiunea creierului implicată în mișcarea voluntară.

„În săptămânile care au urmat operației, un număr de fire s-au retras din creier, rezultând o scădere netă a numărului de electrozi eficienți,” a declarat Neuralink într-o postare pe blog.

În consecință, sarcina studiului care implica controlul cursorului unui computer doar cu mintea a avut de suferit în ceea ce privește viteza și precizia, măsurată în biți pe secundă (BPS).

Controverse și rezultate uimitoare

Deși Wall Street Journal a raportat că Neuralink a luat în considerare îndepărtarea implantului, este o problemă pe care compania spune că a depășit-o acum făcând modificări la algoritmul implicat în înregistrarea semnalelor neuronale și modul în care aceste semnale sunt apoi traduse în mișcările cursorului.

Implantul a fost prezentat publicului larg în martie, când Arbaugh a participat la o demonstrație transmisă în direct pe platforma de social media X. În timpul streamului, Arbaugh, care este paralizat de la umeri în jos, a reușit să controleze un cursor pentru a juca șah.

„Îmi place să joc șah, așa că acesta este unul dintre lucrurile pe care toți mi-ați permis să le fac. Nu am putut să fac prea mult în ultimii ani, mai ales nu așa”, a spus Arbaugh la momentul respectiv.

Fondatorul Neuralink, Elon Musk, a asemănat acțiunea cu „telepatia”.

Cu toate acestea, cercetarea nu a fost fără controverse. Curând după ce a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru a desfășura teste pe oameni, facilitatea de cercetare animală a Neuralink a devenit subiectul unei investigații federale care a descoperit numeroase probleme.